Main menu

SideMount

SideMount Diving (SM)

Sidemount duiken is ontstaan in de jaren '70 toen voornamelijk grotduikers een alternatief zochten voor hun bestaande materiaal configuraties. Sommige aspecten van het 'backmounted' duiken waren te beperkend en onvoldoende veilig om mee te duiken in de steeds kleiner wordende passages die ze wilden verkennen in grotten.

 

Filosofie en doelstelling

Duiken met aan de zij gedragen flessen is geen nieuw concept, maar de toepassing ervan is uitgebreid van grotduiken naar sport- en technischduiken. Door te duiken met flessen aan de zij, moeten duikers hun materiaal anders configureren, en moeten ze ook een aantal nieuwe vaardigheden onder de knie krijgen. De filosofie van deze cursus eruit bestaat om een inleiding te geven op het gebruik, de voordelen en de juiste configuratie van aan de zij gedragen flessen voor sportduiken, met een nadruk op veiligheid.
Het doel van deze cursus is om een systematische, methodische benadering te geven van sportduiken met aan de zij gedragen flessen en te tonen hoe men de vaardigheden kan toepassen die men heeft ontwikkeld bij het conventionele duiken met de uitrusting op de rug.

Voordelen van SM duiken

 1. Gemakkelijk stroomlijning van de duikuitrusting: Als je met meer dan 1 fles wil duiken kan je heel goed je materiaal stroomlijnen als de flessen aan de zij hangen.
 2. Makkelijker transport van de uitrusting: De meeste mensen vinden het makkelijker om 2 kleine flessen naar de waterkant te dragen en dan pas de rest van de configuratie aan te trekken ipv 1 grote fles op de rug en met alles aan naar de waterkant te lopen.
 3. Veelzijdigheid: Duikers met fysieke beperkingen vinden het vaak makkelijk om met 1 fles aan de zij te water te gaan of eerst te water te gaan en dan de flessen aan te koppelen. SM duiken is ook zeer geschikt om wrakduiken mee te maken of kleine ruimtes te exploreren.
 4. Grotere luchtvoorraad: Twee flessen i.c.m. Nitrox (EANx) verleng je niet alleen je bodemtijd maar ook de duiktijd verdubbel je en kan je nog langer genieten van het onderwater leven.
 5. Toegankelijkheid: Omdat de flessen aan de zij hangen kan je makkelijk bij de kranen en de slangen. Nu kan je zelf de kleine bubbel check uitvoeren of makkelijk bij de kranen komen om ze open of dicht te draaien.
 6. Aanpasbaarheid: Je materiaal kan je gedurende de duik continue makkelijk aanpassen of verschuiven waardoor je trim gedurende de hele duik steeds optimaal is en je houding daardoor altijd in de juiste positie ligt in het water.
 7. Probleemoplossing: Met twee flessen aan de zij heb je altijd je eigen backup ademgas bij je als je primaire fles bijna leeg is. (Self Reliant Specialty)

Waar bestaat de training uit.

De cursus bestaat uit 1 beschutwater duik, 3 openwater duiken en 1 tot 2 theorie avonden.
Tijdens de theorie avond zal het cursus boek besproken worden en ook het afstellen van het SM harnas. Indien de tijd te kort is zal er een extra avond ingelast worden.
De eerste duik zal in beschutwater gebeuren (zwembad) hierin zullen de basis skills besproken en geoefend worden die later in het buitenwater getoond moeten worden.

 • flessen optuigen en harnas afstellen
 • configuratie aantrekken buddy check
 • te water gaan en uitloden
 • flessen loskoppelen en zwemmen, blazende automaat, gesimuleerd lucht tekort, achteruit zwemmen, etc etc

Tijdens de buitenduiken zal je alle oefeningen soms meerdere keren herhalen om vertrouwd te raken met de nieuwe skills.

FacebookTwitter